De gulle minnaar

De gulle minnaar is een Nederlandse film uit 1990 van Mady Saks met in de hoofdrollen Peter Faber en Mariska van Kolck. Het scenario van de film is gebaseerd op de romans De dag dat de mayonaise mislukte (1983) en De feminist (1984) van Marjan Berk.

Critici maakten de film met de grond gelijk en ook commercieel was het geen succes, voor Saks reden om zich na drie speelfilms weer te richten op documentaires.[1] Er kwamen slechts 30.048 bezoekers, goed voor plaats 79 in de bioscoop top 100 over 1990. Schrijfster Marjan Berk weigerde de film naderhand te zien. Ze vond dat de twee romans waarop de film is gebaseerd niet verenigbaar waren in één scenario, omdat ze niets met elkaar te maken hadden.

Adèle als Pina Overgauw

Verhaal :
Grafisch tekenaar Peter Heg is door zijn vrouw in de steek gelaten. Hij moet nu alleen zorg dragen voor de opvoeding van zijn tienjarig zoontje Tommie. Een van de taken van Peter is het naar school brengen van Tommie, hierbij stuit hij elke morgen op een verzameling hitsige moeders. Allemaal willen ze wel een keer met Peter naar bed en hij houdt er een stoet minnaressen op na. Dan botst Peter met zijn fiets tegen een auto. Als Peter naar het kleine autootje toeloopt ziet hij dat er een vrouw achter het stuur zit. Ze heeft het duidelijk moeilijk en het huilen staat haar nader dan het lachen. Ze blijkt Mascha te heten en hevig te lijden aan onverwerkt liefdesverdriet. Peter krijgt medelijden, propt zijn fiets in de auto van Mascha en gaat achter het stuur zitten. Tijdens de tocht naar huis blijken de twee als een blok voor elkaar te vallen. Niet lang daarna trekt Mascha bij Peter in. Hoewel Mascha een kookprogramma presenteert heeft ze geen verstand van koken dit in tegenstelling tot Peter die juist veel lol heeft in zijn culinaire kunsten.

De liefde tussen de presentatrice en de tekenaar bloeit hevig, maar er zijn kapers op de kust. De voormalige minnaressen van Peter zijn woedend dat ze zijn afgedankt en zinnen op wraak. Een van hen, Hedda, zet samen met haar ex-man, een fotograaf van een roddelblad een val op. Als twee andere ex-vriendinnen van Peter hem in een gênante situatie brengen, maakt de fotograaf een volledige fotorapportage. In het roddelblad wordt alles breed uitgemeten, al is alles van a tot z gelogen. Mascha leest het blad en is in alle staten. Ze verlaat Peter en stort zich de armen van een ondernemer die een erotische film met haar wil maken. Of het allemaal nog niet genoeg is moet Mascha het op het Grand Gala Culinair opnemen tegen een kookspecialiste. Maar Peter is haar niet vergeten en hij redt zijn vriendin uit alle netelige situaties.

DVD (nog verkrijgbaar)